13.7.1 הכנסות ריבית מפיקדון במטבע חוץ
צו מס הכנסה (פטור ממס על פיקדון של תושב חוץ), התשס"ג-2002, פוטר ממס הכנסות ריבית מפיקדון במטבע חוץ המשתלמת לתושב חוץ החל מיום 1 בינואר 2003 ואילך. יודגש, כי הפטור האמור חל על פיקדון במטבע חוץ שמקורו בכספים שהובאו מחוץ לישראל.
הפטור יינתן אם התקיימו התנאים המצטברים הבאים:
- הפיקדון הינו במטבע חוץ אצל החשב הכללי או בתאגיד בנקאי.
- הפיקדון אינו רשום בספרי מפעל הקבע של תושב החוץ בישראל ואינו חייב ברישום כאמור, וההכנסה מריבית אינה הכנסה מעסק או ממשלח יד בידיו.
- לתושב החוץ אין שותפים בפיקדון שאינם תושבי חוץ.
- תושב החוץ הצהיר (בטופס 2402) על היותו תושב חוץ עד תחילת שנת המס או בתוך 14 יום ממועד פתיחתו לראשונה של הפיקדון, כמאוחר. הוראה זו תחול מיום 1 בינואר 2003 (לגבי פיקדון שנפתח לפני 1 בינואר 2003, יצהיר תושב החוץ עד ליום 1 בינואר 2004).
- הפיקדון לא שימש למתן הלוואה או כבטוחה להלוואה שנתן התאגיד הבנקאי לקרובו של תושב החוץ או לחבר-בני-אדם שתושב החוץ בעל שליטה בו (כהגדרת "קרוב" ו"בעל שליטה" בסעיף 32(9) לפקודה), אם הם תושבי ישראל.
יש לציין כי סעיף 68א לפקודה אשר הוסף במסגרת הרפורמה, קובע כי חבר-בני-אדם תושב חוץ לא יהא זכאי להטבה במס, הנחה או פטור, בשל היותו תושב חוץ אם תושב ישראל הוא בעל שליטה בו או הנהנה או הזכאי, במישרין או בעקיפין, ל-25% או יותר מההכנסות או מהרווחים של תושב החוץ. "בעל שליטה" הוגדר כבעל מניות המחזיק במישרין או בעקיפין, לבד, יחד עם אחר, או יחד עם תושב ישראל אחר, למעלה מ-25% באחד או יותר מאמצעי השליטה.